Az Internet böngészése az Opera segítségével az Ubuntu Linux rendszeren

Az Interneten található weboldalak megtekintésére többféle böngészőt - Google Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer stb. - is használhatunk, melyek közül általában minden operációs rendszerben megtalálható valamelyik alapértelmezettként. Az Opera elnevezésű böngésző azonban egy kivételnek mondható, mivel számítógépen nagyon ritkán, vagy talán nem is találkozhatunk vele úgy, mint operációs rendszer alapértelmezett böngészője. Ennek ellenére egy nagyon jó böngészőprogram, amelyet az alábbi leírással bemutatni és igazolni is fogok.

1.) Letöltés és telepítés

Válasszuk ki az alábbi címen a rendszerünk számára megfelelőt csomagot:

Opera letöltése

Sikeres letöltést követően a letöltött állományra duplán rákattintva telepítsük azt fel.

2.) Használat

Telepítést követően indítsuk el az Alkalmazások -> Internet -> Opera menüpontról.

Amennyiben a Firefox böngészőt használtuk és kedvenc weboldalainkat könyvjelzőként tároltuk ott, az alábbi művelettel áthozhatjuk az új böngészőnkbe:

Indítsuk el a Firefox böngészőt és a felső menüsorban válasszuk a Könyvjelzők -> Könyvjelzők kezelése... menüpontot, azon belül pedig az Importálás és mentés -> Exportálás HTML-be... lehetőséget. Adjuk meg az állomány nevét valamint az elérési útját és végezzük el a mentést.

Ezután bezárhatjuk a Firefox-ot és az Opera böngésző Könyvjelzők -> Könyvjelzők kezelése... menüpontján belül válasszuk a Fájl feliratú gombot és a Netscape/Firefox könyvjelzők importálása... lehetőséget. Válasszuk ki az elmentett állományt és az eddig tárolt weboldalainkat megtaláljuk ezentúl az Opera könyvjelzői között sorba rendezve.

3.) Extra lehetőségek

- Minialkalmazások: Ahogyan a korábbi leírásomban bemutattam, a rendszer munkaasztalát számos hasznos segédeszközzel - pl.: időjárásjelző stb. - bővíthetjük, amelyhez hasonlóan az Opera böngésző a saját kínálatából is lehetőséget nyújt számunkra. Válasszuk a felső menüsorban található Minialkalmazások -> Minialkalmazások hozzáadása lehetőséget, és töltsük le a megfelelőt a Launch feliratú gomb megnyomásával.

- Megjelenési stílusok: A böngésző alapértelmezett külsejét a leginkább nekünk tetszőre változtathatjuk az úgynevezett Bőrök alkalmazásával. Válasszuk az Eszközök -> Megjelenés... menüpontot, ahol a További bőrök keresése feliratra kattintva végignézhetjük a rendelkezésre álló stílusokat, használatukhoz kattintsunk a Download feliratra.

4.) Kapcsolódó weboldalak

- az Opera böngésző hivatalos oldala
- az Opera böngésző magyar oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.